ĀFRIKA – Kilimandžaro 2025

2022-02-20 22:20:51
Aklimatizācijas kāpiens Meru kalnā (4566m) un Ol Doinyo Lengai vulkānā (3188m)
Uzkāpšana augstākajā Āfrikas kalnā Kilimandžaro (5895m),
Safari Ngorongoro krātera un Taragire Nacionālajā parkā.

ĀFRIKAS Trekings – Kilimandžaro

Kilimandžaro kalns - pats augstākais atsevišķi izvietotais kalns pasaulē, kuru bez pārspīlējuma var saukt par „Āfrikas jumtu”. Kilimandžaro kalns atrodas Austrumu Āfrikā, 300 km uz dienvidiem no ekvatora Tanzānijas teritorijā, netālu no robežas ar Keniju. Kalnam ir trīs atsevišķas virsotnes – rietumos Sira (3962m), austrumos – Mavenzi (5149m) un centrā, pati augstākā virsotne – Kibo(5895m). Šobrīd uz Kibo ziemeļu un dienvidu nogāzēm vēl guļ iespaidīgi ledāji, kuri katru gadu globālās sasilšanas rezultātā sarūk. Kalna pakājē atrodas tropiskie lietus meži un džungļi. Augstākā Kibovirsotne ir Uhuru Peak. Kalns ir nozīmīgs arī tiem kāpējiem, kuri iesaistījušies 7 virsotņu programmā – sasniegt visu kontinentu augstākās virsotnes. Kāpiens Kilimandžaro ir aizraujošs piedzīvojumu trekings, kurš ir paveicams jebkuram fiziski aktīvam un veselam cilvēkam. Trekinga laikā iepazīsim Āfrikas kontinenta tautas ar tās bagātajām tradīcijām, unikālo dzīvnieku pasauli un cilvēka maz skarto dabu. 

Programma ir sadalīta trīs daļās, kas labāk palīdzēs izbaudīt piedzīvojumu un sasniegt virsotni.

Pirmajā daļā uzkāpsim Meru kalnā (4566m)Meru ir aprimis vulkāns, kura pēdējais izvirdums fiksēts 1910. gadā. Kāpiena laikā redzēsim lavas krāteri un lavas šļūdoņus. Kāpiens būs kā viegla aklimatizācijas iesildīšanās galvenajam mērķim, kura palīdzēs adaptēties ar vietējiem apstākļiem.

Otrajā daļā (Relax :) ) atpūšoties no kāpiena, apmeklēsim Ngorongoro krātera nacionālo parku un Tarangire nacionālo parku. Šīs ir pilnīgi pirmatnīgas vietas, kur valda dabas likumi , kur cilvēks cenšas saglabāt vietējo floru un faunu maksimāli neskartu. Dzīvnieku valsts ir fantastiska un visus lielos, varenos var vērot „rokas stiepiena” attālumā.

Otrajā daļā+ (Sarežģīti :) ) Tiem, kuri vēlas noķert nebijušas sajūtas kāpjot aktīvā vulkānā iespēja doties un uzkāpt Ol Doinyo Lengai (3188m) vulkānā. Nakts kāpiens, stāvs kāpiens vulkāna piramīdā. Fiziski vēl grūtāks nokāpiens pa pelnu un vulkānisko izmešu nogāzi, bet skati un emocijas atsver muskuļu smeldzi un kompensē nogurumu. Pēdējais lielais vulkāna izvirdums fiksēts 2007.-2008. gadā, 2010. gadā fiksēti atsevišķi lavas izvirdumi, 2013. gadā fiksētas nelielas izmaiņas lavas krāterī un dažas aktivitātes zemestrīces.
(ieteicams tiem, kam tiešām ir laba sagatavotība)

Trešā – nozīmīgākā daļa ir kāpiens Kilimandžaro kalna virsotnē. Kāpsim pa skaistāko un nosacīti sarežģītāko Machame maršrutu, izbaudot Āfrikas unikālās dabas daudzveidību – sākot ar lietus mežu džungļiem un beidzot ar alpīnajām pļavām un tuksnesīgajiem augstkalnu klajumiem. Šis kāpiens aizņems sešas dienas un varēsim pārbaudīt savus spēkus pilnā apmērā, gūstot neaprakstāmu baudījumu, sasniedzot kontinenta austāko virsotni. Galvenās grūtības, kuras sagaida kāpēju šajā pasākumā ir aklimatizēšanās un „sadzīvošana” ar lielo augstumu, jo virsotne atrodas tikai nedaudz zemāk par 6000m.

PROGRAMMA

1. diena (05.01.2025.)
Avio lidojums: Rīga – Stambula - Kilimandžāro

2. diena
Kilimandžāro lidosta (Arusha) – brauciens ar busu līdz Arušai (1,5h).
Agri no rīta ierodamies Arušā. Diena, kad aklimatizējamies, atpūšamies pirms došanās kalnos. Nakšņojam viesnīcā.

3. diena
Aruša – Momela gate (1510m) – Mariakamba Hut (2510m)
Pēc brokastīm izbraucam uz Meru kalna pakāji, kur no Momela vārtiem sākas kāpiens Meru kalnā. Satiekam savus nesējus. Kāpiens caur lietus mežu līdz Mariakamba Hut. Baudam pasakaino Āfrikas vakaru. Nakšņošana kalnu būdā. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

4. dienas
Mariakamba Hut (2510m) – Saddle Hut (3510m) – Little Meru (3805m)
Pēc brokastīm kāpjam uz nākamo nometni Saddle Hut. Nop šejienes var pakāpties augstāk līdz tā dēvētai Mazajai Meru virsotnei (2h), no kurienes paveras lieliski skati uz Āfrikas plašumiem un „Āfrikas Jumtu” - Kilimandžāro kalnu. Nakšņošana Saddle Hut kalnu būdā. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

5. diena
Saddle HutMeru VIRSOTNE (4566m) - Mariakamba Hut (2510m)
Agrā rītā, izejam uz Meru virsotni (4,5h). Saullēktu jau sagaidām Meru virsotnē. Visapkārt lieliski rīta skati ar dabais ainavām, kuras var vērot tikai no kalna virsotnes. Atgriežamies Saddle Hut, neliela atpūta un turpinām ceļu lejā līdz Mariakamba Hut. Nakšņošana kalnu būdā. (brokastis, pusdienas, vakariņas).

6. diena
Mariakamba HutTwiga kempings.
Lejup ceļš līdz Momela vārtiem. Pārbrauciens uz Twiga kempingu ar baseinu. Nakšņošana bungalo tipa mājiņās ar karsto ūdeni un dušu. (brokastis, pusdienas, vakariņas).

7. diena
Ngorongoro krātera Nacionālā parka apmeklējums.
Viens no krāšņākajiem Tanzānijas parkiem, kuru dēvē arī par „Ēdenes dārzu” un „astoto pasaules brīnumu”. Šeit zebru, gazeļu un citu savvaļas zvēru ganāmpulki ganās slinki guļošo lauvu uzraudzībā. Gar parka malām izvietojušās Masaju apmetnes. Nakšņojam Twiga kempingā. (brokastis, pusdienas, vakariņas).

8. diena
Opcija 1. (Easy) Tarangiere Nacionālā parka apmeklējums.
Ievērojams ar Āfrikas “lielo zvēru” populācijām (vajadzētu sastapt ziloņus, žirafes, lauvas). Iespaidīgi pārējās Āfrikas floras un faunas pārstāvju dabas skati.
Nakšņojam Twiga kempingā. (brokastis, pusdienas, vakariņas).
Opcija 2. (Difficult) Izbraucam uz kempingu Ol Doinyo Lengai vulkāna pakājē. Vulkāns atrodas Natron ezera rajonā, masaju apdzīvotā, tuksnešainā savannā. Brauciens džipā caur masaju zemēm.
Nakšņojam teltīs kempinga apmetnē. (brokastis, pusdienas, vakariņas).

9. diena
Opcija 1. (Easy) Brīvdiena, kuru var izmantot ekipējuma sakārtošanai, vietējās apkārtnes iepažīšanai.
Iespējams apmeklēt masaju ciemus ar tā izrādi, vai turpināt iepazīt dzīvnieku pasauli apmeklējot Manjara Nacionālo parku. (šie pakalpojumi nav iekļauti cenā).
Opcija 2. (Difficult) Nakts kāpiens Ol Doinyo Lengai (3188m). Kāpiens pa vulkāniskās lavas iežiem, pelniem pa stāvo vulkāna piramīdu. Krātera apskate. Neaizmirstami, skarbi, mežonīgi skati uz ainavu pie kājām un savannu līdz horizontam. Atgriežamies Twiga kempingā.
Gatavošanās trekingam, kāpienam Kilimandžaro.
Nakšņojam Twiga kempingā. (brokastis, pusdienas, vakariņas).

10. diena
Machame vārti (1880m) – Machame nometne (2890m).
Pārbrauciens līdz Machame vārtiem no kurienas sākas kāpiens Kilimandžaro kalnā. Šis posms ir samērā lēzens, un ved caur tropu lietus mežiem. Iespēja izbaudīt un safotografēt lieliskas ainavas. Laba sagatavošanās diena turpmākajam kāpienam. Nakts Machame nometnē. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

11. diena
Machame nometne (2890m) – Shira nometne (3840m)
Aiz muguras paliek lietus mežu ēnainā noskaņa un apkārtēju floru un faunu pamazām nomaina daudz skarbāka Alpīnā daba ar nelieliem krūmājiem uz klinšu grēdām. Augstāk var redzēt iespaidīgās Kilimandžaro aprises, tālumā paveras Meru kalns. Nakšņošana Shira nometnē. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

12. diena
Shira nometne (3840m) – Baranco nometne (3950m)
Sākas pakāpenisks kāpums caur Alpīnajiem krūmājiem, atklātajās nogāzēs var vērot putnus, kuri medī sīkos zīdītājus. Šī ir lieliska diena aklimatizācijai, jo kāpsim Lava Tower (4639m) virzienā, sasniedzot lielāku augstumu nekā vakarā, nakšņojot nometnē. Apkārtējo ainavu nomaina rūsgani sarkana morēna. Nakšņošana zemākajā Baranco nometnē. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

13. diena
Baranco nometne (3950m) – Barafu nometne (4550m)
Turpinām kāpienu augšup pa Kilimandžaro dienvidu nogāzi. Maršruts ved caur Alpīnu tuksnešainiem lavas laukiem. Pēc kāpiena esam sasnieguši izšķirošu augstumu. Paveras lieliski panorāmas skati gan uz leju, gan tālumā. Tiks pasniegtas vieglas vakariņas. Ieteicama neliela pastaiga, pēc kuras jācenšas iemigt, jo priekšā ir izšķirošā diena. Jāceļas Virsotnes dienai būs jau uzreiz pēc pusnakts. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

14. diena
VIRSOTNES DIENA! Barafu nometne (4550m) – Uhuru Peak (5895m) – Milenium nometne (3800m) Nozīmīgākā diena mūsu ceļojumā. Pēc kastās tējas startējam uz Āfrikas kontinenta augstāko punktu Uhuru virsotni. Ejot sagaidīsim saullēktu. Tuvāk virsotnei iespējams vērot iespaidīgus šļūdoņus. Sasniedzam Kilimandžaro virsotni – izbaudām savu panākumu! Iemūžinām neskaitāmos foto uzņēmumos!! Vēlāk sākas ceļš lejup atpakaļ uz Barafu nometni, kur neliela atelpa. Pēc tam, pa jau daudz lēzenāku taku, dodamies uz zemāk esošo Mweka nometni, kur nakšņojam. (brokastis , pusdienas, vakariņas).

15. diena
Millenium nometne (3820m) – Mweka vārti (1980m) – Aruša
Soļojam lejā, atpakaļ lietus mežos ar iespēju vērot tropu mežu bagātīgo augu un dzīvnieku valsti.
Maršrutā ierīkoti vairāki skatu punkti ielejas ainavu vērošanai. Soļojam līdz Mweka vārtiem, kur gaidīs apvidus auto, lai nogādātu mūs uz viesnīcu Arušā. (brokastis, pusdienas).

16. diena
Relax un suvenīru diena Arušā.
Laiku pavadām izbaudot Āfrikas sauli un klimatu pirms atgriešanās Latvijas ziemā.
23:00 izbraucam uz Kilimanjaro lidostu.

17. diena (21.01.)
Agri no rīta Kilimandžāro lidosta – Stambula – Rīga
Vakarpusē ierodamies Rīgas lidostā! Ceļojums noslēdzies

BRAUCIENA LAIKS UN IZMAKSAS

Brauciena laiks: 05.01.2025. - 21.01.2025.

Pieteikšanās līdz: Vēlams līdz 20.09.2024. 

Ceļojuma cena: 4450 EUR (ieskaitot avio 1080 EUR)

Vietu skaits ierobežots: 10

Atlikušas: 7 (04.06.2024)

Savlaicīga pieteikšanās ļauj pilnvērtīgi sagatavoties kāpšanai un ietaupīt uz avio biļešu rēķina!

CEĻOJUMA CENĀ IETILPST

-> Avio lidojums Rīga - Kilimandžaro - Rīga + transfers ar privātu auto (1080 EUR);
-> Visi iekšējie transferi;
-> Nakšņošanas Arušas viesnīcā divvietīgos numuros ar brokastīm un karstu ūdeni;
-> Nakšņošanas Twiga kempingā divvietīgos numuros ar karstu ūdeni un ēdināšanu;
-> Safari Ngorongoro krāterī un Tarangiere nacionālajā parkā ar atvērta jumta auto, ieskaitot nakšņošanu un ēdināšanu. Safari laikā dzeramais ūdens;
-> Visas nodevas un ieejas maksas Ngorngoro un Tarangiere parkos un kempingos;
-> Meru, Lengai un Kilimandžaro kalnā kāpšanas nodeva;
-> Kempinga aprīkojums – teltis, gan kāpiena, gan safari laikā;
-> Porteru pakalpojumi kāpiena laikā;
-> Trīsreizēja ēdināšana safari un kāpiena laikā ar vietējo pavāru pagatavotu, siltu ēdienu no svaigiem produktiem;
-> Angliski runājošs gids gan Meru kalnā, gan Kilimandžaro maršrutā;
-> Latviski, krieviski un citās valodās runājošs grupas vadītājs ar kalnu pieredzi.

CEĻOJUMA CENĀ NEIETILPST

-> Tanzānijas vīza - noformējamas pie ierašanās Kenijā un Tanzānijā;
-> Ēdināšana, kura nav paredzēta programmā, tējas naudas (~380,00 USD par visu ceļojumu);
-> Personīgais inventārs nakšņošanai un kāpšanai;
-> Ceļojuma apdrošināšana.

PIETEIKŠANĀS UN INFORMĀCIJA

Irīna Odziņa
+371 26552455
irina.odzina@virsotne.lv

Andris Balodis
+371 26589113
andris@virsotne.lv